Nedelja bore protiv tuberkoloze

S ciljem podizanja svijesti, promjene stavova, mišljenja i ponašanja u odnosu na TBC-a naše udruženje je u sklopu projekta "Dalje jačanje DOTS strategije u BiH" podržanom od Globalnog fond kroz UNDP organizovalo uličnu akciju na kojoj su terenski radnika našeg centra sa svojim sugrađanima/kama razgovarali na ovu temu. Ulična akcija je održana u Tuzli 16.09.2015 godine u sklopu nedelje borbe protiv tuberkoloze.

Prema Nacionalnom i Međunarodnom kalendaru zdravlja treća nedelja septembra je Nedelja borbe protiv tuberkuloze i plućnih bolesti. Ove godine se obilježava od 14. do 21. septembra pod motom „Svijet bez tuberkuloze“. Cilj obilježavanja "Nedjelje borbe protiv tuberkuloze" je povećanje znanja o ovoj zaraznoj bolesti i svijesti stanovništva o važnosti suzbijanja i liječenja TBC-a.

Tuberkuloza je hronična bakterijska infekcija koja je vodeći uzrok smrtnosti među zaraznim bolestima u svijetu. Širi se putem zraka i obično inficira pluća, mada mogu biti zahvaćeni i drugi organi. U posljednjih godina tuberkuloza je globalni problem sa trendom porasta, brišući granice između ekonomski ne razvijenih i razvijenih država. U posljednjih 15 godina u Federaciji BiH stopa oboljevanja od tuberkuloze se kretala u rasponu od 44 do 91 oboljelog na 100.000 stanovnika.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga