PODJELA KARANFILA U VISOKOM I “JEDNAKOST ZA SVE”

U periodu od 8. marta do 8. aprila 2016. godine, UG Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj” Visoko u saradnji sa Udruženjem žena Romkinja ”Bolja budućnost” Grada Tuzla i sa ženskom romskom mrežom ”Uspjeh” koja okuplja ženske romske organizacije iz FBiH i RS organizira mjesec dana ženskog romskog aktivizma pod nazivom ”Jednakost za sve V”.

Ova akcija je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje.

Aktivnosti će obuhvatiti održavanje uličnih akcija, sastanaka sa predstavnicima/cama institucija na lokalnom nivou te događaje u zajednicama.

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma je pokrenut iz razloga jer su Romkinje u Bosni i Hercegovini izložene višestrukoj diskriminaciji.

Romkinje su diskriminirane na osnovu pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, na osnovu spola i na osnovu svog socijalnog porijekla ili statusa.

Mjesec dana ženskog romskog aktivizma počinje uličnim akcijama u osam gradova u Federaciji BiH i Republici Srpskoj: Tuzla, Kakanj, Zenica, Vitez, Visoko, Prnjavor, Bijeljina I Sarajevo na gradskim trgovima u 12 sati.

Početak kampanje započinje uličnim akcijama , simbolično na međunarodni dan žena gdje će predstavnici/e ženskih romskih udruženja svojim sugrađankama poklanjati cvijeće i uz neformalno druženje sa s njima razgovarati generalno o položaju žena u BiH sa posebnim akcentom na položaj Romkinja.

(vipromo.ba)

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga