U susret Međunarodnom danu Roma

Od 1971. godine kada je održan prvi Svjetski kongres Roma, svakog 8. aprila obilježava se Međunarodni dan Roma. Na kongresu su usvojene odluke o zastavi i himni Roma.

Obilježavanje Svjetskog dana Roma omogućava očuvanje romske kulture i tradicije kao i mogućnost većinskog stanovništva da bolje upoznaju romski narod. Obilježavanje 8. aprila predstavlja mogućnost da se iskažu ostvareni rezultati u integraciji Roma. Udruženje “Romska djevojka-Romani ćej” postoji i djeluje u Prnjavoru od 2010. godine sa ciljem pomoći u rešavanju problema romske populacije. Na teritoriji opštine Prnjavor žive 32 romske porodice , odnosno 140 pripadnika romske populacije. Romi širom svijeta, pa i oni u Prnjavoru se susreću sa brojnim problemima.

– Romi sa područja BiH se susreću sa više problema, ne mogu da izdvojim jedan problem. Znamo da postoji akcioni plan Roma BiH koji obuhvata stambenu, zdravstvenu zaštitu, zapošljavanje i obrazovanje. Takođe imamo akcioni plan na lokalnom nivou koji je usvojen od strane SO Prnjavor u septembru prošle godine. Romi sa područja opštine Prnjavor se susreću sa brojnim problemima, ali ako bi morala izdvojiti jedan od većih, to je problem nezaposlenosti, koji za sobom povlači i ostale probleme. Takođe Romi naše opštine imaju i problem što zaboravljaju svoj jezik. Trenutno samo tri osobe govore romskim jezikom, a to je veliki problem, jer kad čovjek zaboravi svoj jezik, on postane čovjek bez identiteta i bez korijena kaže predsjednica udruženja “Romska djevojka” Snježana Mirković.

Uvijek se postavlja pitanje koliko državne i lokalne vlasti imaju sluha prema manjinama, i koliko su spremni da im posvete vremena i pažnje, da saslušaju probleme sa kojim se najčešće susreću, te pokušaju bar malo da im olakšaju život.

– Sa opštinskim vlastima imamo dobru saradnju. Naše udruženje je dobilo kancelarije iz kojih možemo lakše da radimo i sprovodimo naše aktivnosti. U januaru 2015. smo sa opštinom potpisali memorandum o saradnji. Iz tog memoranduma su proizašle brojne aktivnosti, od preventivnih pregleda za žene, radionica političke participacije za žene, do raznih radnih sastanaka i okruglih stolova na temu prevencije nasilja u porodici. Takođe imamo i budzet nacionalnih manjina, kao i festival. Kad je u pitanju državni nivo, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je ove godine smanjilo budzet za preko 600 hiljada KM za romsku populaciju. Tako da sami čitaoci mogu zaključiti da li imaju dovoljno sluha za Rome, i za rešavanje njihovih problema.

Ono što je jako bitno je međusobna povezanost i saradnja među udruženjima. Udruženja okupljaju i spajaju ljude, i pružaju im mogucnost da kao ujedinjeni iznesu svoj stav. Zahvaljujući njima Romi imaju kakvu takvu mogućnost da se bore za svoja prava, za koja trebaju i moraju biti potpuno ravnopravni sa ostalim.

– Udruženje “Romska djevojka” je članica romske ženske mreže “Uspjeh”. Kroz našu mrežu “Uspjeh” imamo dosta aktivnosti, razne edukacije, razmjenjujemo informacije, zajedničke akcije i kampanje. Jedna od naših aktivnih kampanja nosi slogan “jednakost za sve” koja je počela 8. marta a završava 8. aprila. Naše udruženje ima saradnju sa udruženjima širom BiH. Sa nekim udruženjima smo partneri na zajedničkim projektima, kao npr. sa udruženjima “Bolja budućnost” iz Tuzle, “Budi mi prijatelj” iz Visokog i drugim.

Kultura jednog naroda je od velikog značaja i neprocjenjive vrijednost. Kultura je nešto što nastavi da živi kad sve drugo umre. Ali živimo u vremenu gdje se kulturi ne posvećuje dovoljno pažnje, gdje se za sve nađe vremena samo ga nema za kulturu.

– Jako malo se izdvaja novca za kulturu Roma. Mi se trudimo kroz manifestacije prezentovati i prikazati bogatu romsku kulturu, tradiciju i istoriju. Jako smo zahvalni što imamo Festival nacionalnih manjina, gdje možemo mi Romi kao i druge manjine da pokažemo našu kulturu. Na brojnim konferencijama na kojim učestvujemo širom Evrope čulo se za Prnjavor, i za ovaj festival, na šta sam jako ponosna, jer je to znak da radimo pravu stvar. Jako sam ponosna i kada nas nazivaju “Mala Evropa” jer svake godine sve više zvanica prisustvuje festivalu. Došlo je vrijeme kada se oni sami najvaljuju da će doći na naš festival.

Povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma biće organizovane brojne manifestacije , kojim će Romi Prnjavora obilježiti svoj dan.

– Svjetski dan Roma je 8. aprila, naše udruženje svake godine ima svoje aktivnosti, pa će tako biti i ove godine. Pored spomenute kampanje “jednakost za sve” koja završava 8. aprila, imaćemo i okrugli stol u sali SO Prnjavor. Na okruglom stolu želimo upoznati o tome šta je dan Roma, zašto se obilježava 8. aprila. Želimo da ljude upoznamo da je himna Roma “Đelem,Đelem”, a da je zastava Roma u donjem dijelu zelene boje što simbolizuje travu, a u gornjem dijelu plave sto predstavlja nebo, dok je u sredini točak koji simbolizuje putovanja i kretanja Roma. Imaćemo i prezentaciju naših aktivnosti završenih u 2015. godini, kao i uličnu podjelu letaka o romskim praznicima. Takođe dijelićemo i letak o agendi Romkinja, gdje su Romkinje opštine Prnjavor izlistale osam problema sa kojima se one kao žene i kao Romkinje susreću kaže za kraj Snježana.

Romi kao narod, i njihova kultura mogu se pohvaliti brojnim zanimljivim običajima, koji su potisnuti u drugi plan i kojim se posvećuje sve manje pažnje. Činjenica da je njihova kultura jedna od najstarijih, obavezuje sve da posvete malo više pažnje, te da se glas Roma, i njihova pjesma dugo i daleko čuje.

Prnjavor.info – Zoran Ančić

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga