DJEČIJI BRAK NIJE TRADICIJA ROMA I ROMKINJA

16 dana Aktivizma ( 25.11-10.12.2016)
UŽR Bolja budućnost Grada Tuzla u sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom balkanu" koji implementira CARE International Balkans provodi kampanju čija poruka glasi "DJEČIJI BRAK NIJE TRADICIJA ROMA I ROMKINJA". 
U toku kampanje šaljemo poruke:
1. Dječiji brak je globalno kršenje ljudskih prava koje neproporcionalno pogađa djevojčice. On počiva na rodnoj diskriminaciji, koja uključuje društvene norme i stavove koji daju malu vrijednost djevojkama i ženama izvan uloga kao supruge, starateljke i majke i koji podstiču strah i kontrolu nad seksualnošću djevojčica. Održava se siromaštvom, ograničenim obrazovnim i ekonomskim mogućnostima i kulturnim običajima kao što je miraz. 
2. Dječiji brak može imati doživotne utjecaje na djevojčice i dječake, njihove porodice i njihove zajednice. Nevjeste koje su djeca imaju ograničeno izražavanje i izbor u najznačajnijim događajima iz njihovog života, uključujući i odluku da li i kada da imaju djecu. Dječiji brak odražava kontinuitet međugeneracijskog siromaštva i ima negativan utjecaj na zajednice i društvo.
3. Promjena nije sama moguća; ona je neophodna za značajan napredak djevojčica širom svijeta.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga