Ženska romska mreža "Uspjeh" upozorila na opasnosti rasizma

Drugačije postupanje prema bilo kome, utemeljeno isključivo na nečijoj rasi, boji kože, jeziku, vjeroispovijesti, nacionalnom porjeklu ili etničkoj pripadnosti, može predstavljati rasnu diskriminaciju. Ona je često rezultat predrasuda, odnosno vjerovanja kako su ove osobine opravdan razlog prijezira prema nekome. Predrasude su prisutne u gotovo svim društvima i protiv njih se moraju odlučno boriti, ako teže jednakosti i uvažavanju razlika. Ujedinjeni narodi proglasili su 21. mart Međunarodnim danom za eliminaciju rasne diskriminacije, upravo kako bi upozorili na opasnosti rasizma.
Rasa, etnička pripadnost, boja kože i nacionalno porjeklo najčešće su osnove diskriminacije- Ženske romske organizacije okupljene kroz rad ženske romske mreže „Uspjeh“ svjedočile su etnički motiviranom nasilju, prijetnjama i govoru mržnje protiv Roma/kinja što je posebno bilo zabilježeno za vrijeme proglašenog stanja nesreće u BiH zbog pandemije izazvane virusom COVID19.
Jedan od ciljeva uličnnih akcija  21.03.2021 provedenih u Tuzli , Visokom, Kaknju , Bijeljini i Prnjavoru je informisanje i podizanje svijesti građana/ki da smo svi članovi/ice društva koje teži jednakosti i uvažavanju razlika, ali i poštuje zakone, dužni/e smo se boriti protiv predrasuda i netolerancije, a svaku diskriminaciju prijaviti.
Ulična akcija se realizira u sklopu zajedničke kampanje ženske romske mreže „Uspjeh“ -Moje je PRAVO, a ne PRIVILEGIJA"  koja se implementira u sklopu regionalnog projekta „Za aktivnu inkluzija i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ koji podržava Austrijska razvojna saradnja kroz CARE International, Balkans te uz podršku ženskoj romskoj mreži od strane OAK fondacije. Nosilac aktivnosti je Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla. 
Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga