Posjeta spomen obilježju Donja Gradina

Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" Grada Tuzla u saradnji sa Ženskom romskom mrežom "Uspjeh" upriličila je 02.08.2020. godine posjetu spomen obilježju Donja Gradin, s ciljem odavanja počasti i polaganja cvijeća stradalim Romima i Romkinjama u II svjetskom ratu.

Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope i obilježava se širom Evrope. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen. Na mjestu stradanja Jevreja, Srba, antifašista i drugih u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma i Romkinja svih starosnih dobi ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima. Od 40.000 Roma koliko ih je brutalno pogubljeno, većina su bila djeca, žene i starci.

Obilježavanjem ovog datuma odajemo počast i spomen stradalima Romimima i Romkinjama u Drugom svjetskom ratu, kao i ostalim nevinim žrtvama, te Vas pozivamo da nam se pridružite u našem nastojanju da se nevine žrtve, kao i zločin, nikada ne zaborave i ne ponove.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga