SAOPŠTENJE - Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh“ BiH povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta, organizuje 02. Augusta 2020. godine (nedjelja) posjetu spomen obilježju Donja Gradina, te izložbenu postavku koja će biti realizovana 03. Augusta 2020. godine (ponedjeljak), u periodu od 10.00 do 17.00 sati na platou ispred Sarajevo City Centra. Iz sigurnosnih razloga i mjera prevencije, ove godine, za razliku od ranijih, posjeta Donjoj Gradini bit će realizovana od strane predstavnica Ženske romske mreže “Uspjeh” BiH u ograničenom broju, te će tog dana predstavnička delegacija Ženske romske mreže Uspjeh BiH položiti cvijeće i odati počast stradalim Romima i Romkinjama tokom Drugog svjetskog rata, dok će ranije pomenuta izložbena postavka biti otorenog tipa za sve posjetioce, medije i zainteresovane građane i građanke.

Drugi august se obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Na taj dan 1944. godine nacisti su poslali u gasne komore 2.897 Roma u logoru Aušvic. Ovaj datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope i obilježava se širom Evrope. Procijenjeno je da je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće biti utvrđen. Na mjestu stradanja Jevreja, Srba, antifašista i drugih u Donjoj Gradini nalazi se masovna grobnica u kojoj je tadašnja NDH pokopala oko 40.000 Roma i Romkinja svih starosnih dobi ubijenih maljevima, kamama, sjekirama, čekićima, sajlama i drugim sredstvima. Od 40.000 Roma koliko ih je brutalno pogubljeno, većina su bila djeca, žene i starci.

Obilježavanjem ovog datuma odajemo počast i spomen stradalima Romimima i Romkinjama u Drugom svjetskom ratu, kao i ostalim nevinim žrtvama, te Vas pozivamo da nam se pridružite u našem nastojanju da se nevine žrtve, kao i zločin, nikada ne zaborave i ne ponove.

Tokom trajanja izložbe bit će prisutne članice Ženske romske mreže koje će u slučaju pokazanog interesa, zainteresiranim građanima, građankama, medijima i predstavnicima/ cama različitih institucija i organizacija objasniti elemente postavke, kao i pružiti ostale informacije. 

U nadi da ćete se odazvati našem pozivu, srdačno Vas pozdravljamo i zahvaljujemo.

 

S poštovanjem,

Tim ŽRM “Uspjeh” BiH

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga