U MZ Kiseljak kod Tuzle, obnavlja se igralište za mali nogomet

Mjesna zajednica Kiseljak je jedna od najbrojnijih romskih zajednica u Tuzlanskom kantonu. Bogata je različitim narodima, kulturama i tradicijama. Tu su i Romi koji žive u mješovitim zajednicama, gdje problem Roma nije samo njihov problem, već cijele zajednice.

Ovo je mjesna zajednica izdvaja se od drugih po tome što mladi i stari zajedno rade na poboljšanju svog Kiseljaka. Inicijativa koju su mladi prepoznali zajedno sa starijim je izgradnja malogometnog stadiona u blizini romkse mahale, koje je nekoliko godina bilo zapuštano.

Incijativa je prepoznata, a tim UŽR „Bolja budućnost“ zajedno sa MZ Kiseljak, pokrenuo je i počeo graditi jednu lijepu priču. Prilikom razgovora tima Udruženja sa omladinom koja živi u Kiseljaku, dobijena je povratna informacija da im je želja da imaju igralište kako bi sklonili maloljetnu djecu sa ulice i kako bi djeca imala gdje da se igraju.

Inicijativa omladine iz Kiseljaka je oduševila naš tim te smo im zbog tog i pružili podršku. Naše udruženje finansirat će jednim dijelom izgradnju igrališta. Krajem 2019. i početkom 2020.  godine, počele su prve pripreme za izgradnju ovog igrališta – istakla je Indira Bajramović iz UŽR „Bolja budućnosst“.

Građani Kiseljaka, također su podržali ovu ideju koja je za dobrobit zajednice. Kažu da je došlo vrijeme da se oni kao građani pitaju šta im je potrebno, a ne da im neko nameće svoje gotove ideje.

Ova inicijtaiva izgradnja malonogometnog stadiona je dobra stvar. Pomjerit ćemo određeni broj djece sa ulice. Ne želim reći da nam je u našoj zajdenici neko branio da se okupljamo na drugim stadiona, stvar je u tom da je zajednica velika i da bi manja djeca uvijek bila sa strane i gledala kako stariji igaju fudbal. Samim tim, dijece će bolje provoditi slobodno vrijeme, stadion je izdvojen od ulice i rodtiljema je sada jedna briga manje. Također kada se ovo ideja realizuje, tu nije gotova priča. Potrudit ćemo se da održavamo stadion – rekao je za Udar Rizo Tahirović iz ovog naselja.

MZ Kiseljak podržava ovu inicijativu, pogotovu što se radi o mladima i kažu da će da se ovaj projekat završi kao i svi ostali projekti koji rađeni u Kiseljaku.

I ovom prilikom pozivam mlade da ovo podrže i da se uključe u akcije kao do sada.  Tako možemo pomoći da nam svima bude ljepše, te da imamo lijepu sliku naše zajednice. Mislim da to naša mjesna zajednica zalužuje. Svi ćemo se podjenako truditi da nam dijeca budu na sigurno – rekao je za Udar Dragan Božić iz MZ Kiseljak.

Projekat  izgradnja stadiona realizovat će se u dvije faze. Prva je završena gdje su volonteri i predstavnici UŽR “Bolja budućnost” uz podršku OAK Fondacijr pripremili teren za rad mašina, a uskoro slijedi i sadnja trave, nabavka mreži, te farbanje golova. Za drugu fazu će biti potrebna dodatna sredstva za ograđivanje istog i uređenja jednog kutka za najmlađe.

IZVOR: portal.udar.net

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga