Sastanak članica Internacionalne ženske romske mreže Phenjalipe

Dana 2. Decembra 2019. godine članovi/ice Intrenacionalne ženske romske mreže Phenjalipe sasali su se u Strasbourgu kako bi razgovarali o zajedničkim  aktivnostima na 7. internacionalnoj konferenciji Romkinja i drugim internim pitanjima, definirali prioritete mreže i planirali buduće aktivnosti u 2020. godini.

Sve članice mreže imale su  priliku razgovarati o aktivnostima učinjenim u posljednjih šest mjeseci, uspjesima i izazovima s kojima se susreću u rješavanju problema Romkinja. Ujedno su  razmišljali o mogućim načinima stvaranja sinergije s aktualnim temama o kojima se razgovaralo na sastancima Dijaloga, tematskim posjetama CAHROM-a i drugim dijelovima Vijeća Evrope.

Članice intrenacionalne mreže Romkinja su se složile  u 2020. godini moraju pratiti i raditi na pitanjima:

- Prisilnog odvajanja romske djece od roditelja - Anti-ciganizam

- Nedostatak sudjelovanja na razini donošenja politika;

- Nedostatak mehanizma za praćenje strategija integracije Roma/kinja

- Nedostatak rodne komponente u romskim politikama.

Ovaj sastanak prethodio je Studijskom posjetu organiziranom u periodu 3. - 4. decembra 2019., u kojem su bili uključeni i drugi sudionici i u kojem IRWN-Phenjalipe ima aktivnu ulogu. Tijekom ove studijske posjete, članice mreže  imali su  mogućnost susreta sa  Roma and Travelers Unit  predstavnicima/cama različitih odjela Vijeća Europe, uključujući ECRI, GRETA.

S njima su razgovarali o problemima s kojima se Romkinje suočavaju i zatražile podršku za jačanje umrežavanja romskih ženskih organizacija.Zatražili su od Vijeća Europe da podrži mrežu IRWN i istoj pruži institucionalnu podršku. Ideja o potpisivanju sporazuma sličnog sporazumu potpisanom s ERIAC-om također je izneta za stol i zabilježena je kao zahtjev internacionalne ženske mreže. Zahtjev koji je prethodno podnio IRWN-Phenjalipe Vijeću Evrope  za dobivanje statusa promatrača u CAHROM-u rezultirao je uspješnim.

Vijeće Evrope  je uključio mrežu IRWN-Phenjalipe kao promatrača nove formirane strukture koja će zamijeniti CAHROM, ADI-ROM.

Radi boljeg funkcioniranja mreže imenovani su glavna sekretarka, blagajnica i službenica za komunikacije kako slijedi:

Glavna sekretarka  - Nesime Salioska

Službenica za komuninkaciju - Norica Costache

Blagajnica - Saska Jovanović

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga