Romi, ekonomija i sigurnost glavne teme šestog Samita zapadnog Balkana

Od 3. do 5. jula  2019 godine u Poznanu (Poljska) održan je Summit Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa na kojem je prisustvovala i direktorica Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Indira Bajramović. Kako je najavljeno, glavne teme sastanaka su bile regionalna saradnja, povezivanje, mobilnost, integracija Roma, načini prevazilaženja postojećih izazova i rast ekonomije u regiji.

Sastanak šefova država ili vlada, koji je održan 05. jula predstavljen je kao najvažniji događaj, a u okviru Summita Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) organizovan je i panel pod nazivom “Povećavanje napora u pravcu transformacije regije radi napretka na putu evropskih integracija”, tokom kojeg su objavljeni i rezultati posljednjeg izdanja istraživanja javnog mnijenja i mišljenja poduzetnika, pod nazivom “Balkanski barometar za 2019. godinu”.

Posebno važan momenat na Summitu je i panel pod nazivom “Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o Romima i proširenju EU: S riječi na djela”, gdje je predstavljena Deklaracija partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma u okviru procesa proširenja EU-a, kojom će se vlade obvezati na nastavak i povećanje napora za punu jednakost i integraciju Roma u društvima u kojima žive.

 

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga