Podrška obrazovanju za 50 romskih učenika/ ca

U sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II" koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans, i ove godine Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost Grada Tuzla je pružilo podršku obrazovanju romskih učenika/ca u osnovnim, srednjim školama te jednu studenticu na fakultetu kroz nabavku školskog pribora.

Obrazovni sistem u BiH nema posebne planove i programe koji bi podržali i pomogli obrazovanje romske djece. Ali, postoji Akcioni plan BiH o obrazovnim potrebama Roma koji je u julu 2010. usvojilo Vijeće ministara BiH. Sredstva za obrazovanje se ne izdvajaju iz državnog budžeta, već je ta oblast u potpunosti prebačena na entitetska i kantonalna ministarstva, te distrikt Brčko.

I opet, problem je novac – jer sredstva koja se izdvajaju iz nadležnih ministarstava nisu dovoljna da podrže upis, pohađanje i završetak škole sve romske djece.

Iz spomenutog razloga još uvijek postoji potreba za ovakvom asistencijom i podrškom jer kako i sami roditelji kaži to im je jedna briga manje. Cilj ovih aktivnosti je ujedno i smanjene razlike između romske i neromske djece u školama ali i promocija obrazovanja.

Sretan početak nove školske godine i puno uspjeha svim učenicima/ama želi tim Udruženja žena Romkinja "Bolja budućnost" Tuzla !

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga