Donja Gradina, sjećanje na logore smrti i veliko stradanje Roma

Pomen u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice  organizovalo je Udruženje žena Romkinja "Bolja budućnost" grada Tuzla u saradnji sa  Neformalnom ženskom romskom mrežo „Uspjeh“ uz podršku OAK Fondacije i  Misije OSCE u BiH. U prisustvu predstavnika/ca  romskih udruženja iz cijele BiH, polagnjem vijenaca i cvijeća i prigodnim govorima, obilježen je Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve  genocida u Drugom svjetskom ratu.

Dana 02.08.1944. godine, u jednoj noći u koncentracionom logoru Aušvic, ubijeno je 2.897 Roma. Procjenjuje se da je u Drugom svjetskom ratu u Evropi od strane nacističkih režima ubijeno pola miliona Roma.

Ovo je drugi put da se u BiH obilježava Dan sjećanja na stradanje Roma u Drugom svjetskom ratu. Ove godine skromno, ali i dostojanstveno obilježen je ovaj tragični datum važan u istoriji romskog naroda.

Masovna hapšenja Roma na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i njihove deportacije u Jasenovac, počele su u maju 1942. godine. U ovom sistemu logora smrti na najsvirepiji način ubijeno je njih oko 40 hiljada, rekao je viši kustos u Spomen području Donja Gradina, Dejan Motl, koji je nakon polaganja vijenaca, održao predavanje  o stradanju Roma  u Donjoj Gradini.

Ovo  stratište, u kome su stradali Srbi, Romi, Jevreji i antifašisti, posjetili su predstavnici Roma iz cijele BiH, došavši da odaju počast svojim sunarodnicima  i precima koji su na najmonstruoznije načine i ubijani u Donjoj Gradini.

Obilježavanju Dana sjećanje na stradanje Roma tokom Drugog svjetskog rata prisustvovali su predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić i predsjedavajući Zajedničke komisije parlamenta BiH za ljudska prava, Borislav Bojić.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga