Međusektorskom saradnjom unaprijediti život Roma/kinja u Tuzli

U okviru tekućeg projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu“ Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla potpisalo je Sporazum o formiranju međusektorske komisije koja će uspostaviti mehanizam bolje koordinacije među oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite i prevencije nasilja. Aktivnosti koje su definisane ovim Sporazumom doprinijet će boljem ekonomsko-socijalnom položaju romske populacije, ali i rješavanju brojnih problema sa kojima je suočena ova populacija stanovništva.

„Problem broj jedan jeste da romska populacija, odnosno da djeca romske populacije nisu upisana u matične knjige rođenih što nam predstavlja problem kod ostvarivanja zdravstvene zaštite, zatim pohađanja osnovnog obrazovanja i ostalih prava koja bi im mogla da ostvare. Zamolila sam predsjednicu Udruženja „Bolja budućnost“ da se maksimalno uključimo po tom pitanju kako bi sva djeca romske nacionalnosti imala pravo i na zdravstveno osiguranje, a i na osnovno obrazovanje što je i po zakonu obaveza njihovih roditelja,“ kazala je Danijela Simić, ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Implementacija ovog projekta počela je 2013. godine, a u njegovu realizaciju uključeni su Centar za socijalni rad Tuzla, MUP Tuzlanskog kantona, Zavod za javno zdravstvo i Grad Tuzla.

„Ovo što smo danas potpisali sa svim institucijama pojedinačno Sporazum o saradnji , jer mi imamo zaista odličnu saradnju sa svim institucijama kako na lokalnom tako i na kantonalnom nivou i onda smo htjeli to samo da formalizujemo, da to malo svečanije uradimo, da potpišu sve institucije kao jedan dokument zajednički, gdje smo se eto obavezali na još bolju saradnju ubuduće,“ istakla je Indira Bajramović, predsjednica Udruženja Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla.

Svi projekti koji su do sada sprovođeni iz oblasti zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja, zaštite od nasilja u porodici  biće nastavljeni i implementirat će se ustaljenom dinamikom, s ciljem aktivnog uključivanja romske populacije u sve sfere bosansko-hercegovačkog društva.

Izvor: RTV Slon

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga