Obezbijeđen školski pribor za učenike romske nacionalnosti u Tuzli

Za 50-tak učenika romske nacionalnosti iz Tuzle, zahvaljujući Udruženju žena Romkinja ”Bolja budućnost” danas je upriličena podjela školskog pribora pred početak nove školske godine. Radi se o djeci koja se školuju a žive u teškim uslovima, gdje roditelji uglavnom nisu zaposleni.

Aldijana Omerović, jedna je od 50 učenika koji su, zahvaljujući Udruženju žena Romkinja ”Bolja budućnost” Tuzla dobili školski pribor pred početak nove školske godine. Kaže da će ovakav vid podrške biti od velike koristi za školovanje, a njenim roditeljima biti jedna briga manje, bar za prve dane nove školske godine.

”Moja mati nije u mogućnosti da mi priušti sav taj pribor koji je meni potreban za školu. Puno mi znači jer će mi olakšati školovanje”, kaže ona.

Tako je i kod drugih učenika i roditelja. Halida Šljivić školuje dvoje djece. Jedno je u osnovnoj, drugo u srednjoj školi. Obzirom da je nezaposlena, djeci jedva omogući osnovne uslove za život. Ova pomoć i dodjela školskog pribora će im olakšati mnogo i biti ujedno podstrek djeci da se bore kroz školovanje.

”Zahvaljujem se na svemu, što su omogućili da naša romska djeca idu dalje, da se mogu školovati, da imaju neki uspjeh u školi”, kaže Halida.

Sredstva od oko dvije hiljade maraka za školski pribor za 50-tak učenika, Udruženje žena Romkinja ”Bolja budućnost” Tuzla osiguralo je zahvaljujući organizaciji World Wision. Ovo nije prvi put da Bolja budućnost pomaže romskoj djeci kako bi ima olakšali školovanje.

”Većina porodica koji su nezaposleni, ne rade nigdje, nisu primaoci socijalne pomoći, jako teško žive, a imaju dvoje i više djece, mi stvarno pokušavamo da im svake godine pomognemo bar u ovom segmentu, da im se podijeli školski pribor”, ističe Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja ”Bolja budućnost” Tuzla.

Predstavnik organizacije World Wision u BiH Vedad Džaferović kaže da je ovo zajednički put, gdje žele upravo najranjivije kategorije stanovništva od kojih je to i romska kategorija stanovništva, da ih podrže, da djeca završe osnovno obrazovanje.

Na pitanje šta dalje, mogu li ovi učenici i tokom cijele školske godine očekivati ovakav vid pomoći, iz ovih organizacija daju potvrdan odgovor. Trudit će se olakšati im školovanje i biti njihova podrška, zaključuju ovdje.

Izvor: RTV Slon

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga