U Sarajevu obilježen Svjestki dan romskog jezika

Udruženje žena Romkinja “Bolja budućnost” Tuzla obilježilo je danas programom u Sarajevu Svjetski dan romskog jezika, 5. novembar i ukazalo na važnost očuvanja tradicije, sistemskog rješavanja izučavanja tog jezika, kulture i historije Roma.

Predsjednica Udruženja Indira Bajramović apelovala je na potrebu omogućavanja izučavanja romskog jezika barem u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini i upozorila na potrebu posvećivanja veće pažnje toj populaciji.

“Ne izučava se čak niti kao predmet dodatne nastave ili izborni predmet. Niti na medijima nije dovoljno zastupljen romski jezik. Ponekad imam osjećaj da izumiranju romskog jezika, tradicije i kulture potpomažu i same institucije, mediji i drugi”, kazala je Bajramović, ističići da je jezik bitna stavka za očuvanje identiteta jednog naroda.

Podsjetila je da Romi imaju bogatu historiju ali da o tome ima malo pisanog traga, te se većinom prenosi s koljena na koljeno.

Podršku obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika pružilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a upriličen je susret s književnim stvaraocima Romima iz BiH i država okruženja, te postavljena izložba slika “Tišina”, romskog slikara Mensuda Selmana uz splet romskih igara KUD Mladi Romi iz Viteza.

Procjenjuje se da u BiH ima oko 50.000 pripadnika romske populacije, a među njima ima priličan broj obrazovanih mladih ljudi. Pozitivan primjer brige o Romima je Udruženje Obrazovanje gradi BiH koje stipendira djecu.

Generalna skupština UNESCO-a prihvatila je 2015. godine inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. novembar kao Svjetski dan romskog jezika.

Izvor: http://www.bhrt.ba/

 

 

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga