Ekonomsko osnaživanje žena doprinosi njihovoj ravnopravnosti u društvu

Skoro 300 nezaposlenih žena iz sedam bh. općina, od kojih 92 Romkinje, uspjelo je pokrenuti sopstvene poslove i prekinuti krug siromaštva u kojem su živjele godinama – istaknuto je danas u Sarajevu tokom prezentacije pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH.“

 

Istoimeni projket implementirao je CARE international s tri lokalne partnerske organizacije uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i OAK Fondacije.

– Cilj nam je danas da promovišemo rezultate druge faze projekta „Ekonomsko osnaživanje žena u BiH“ na čemu smo radili u u posljednje tri godine. Radili smo na podršci individulanim preduzetnicama, ali i podržali osnivanje tri ženske zadruge – izjavila je Sumka Bučan, direktorica Care International Balkans u BiH.

Namjera je, kako je dodala, da se promovišu te ženske zadruge, njihovi proizvodi i usluge, kao i da se potakne socijalno preduzetništvo i zadrugarstvo kao način za stvaranje novih radnih mjesta.

– Nezaposlenost je jedan od gorućih problema, a kada je riječ o nezaposlenosti žena tu je situacija još teža jer je u BiH 46 posto žena nezaposleno i to je jedan od glavnih prioriteta na kojima trebamo raditi. Podržavali smo žene da osnuju svoje male biznise, njihovo samozapošljavanje, odnosno socijalna preduzeća i zadruge da na neki način budu mehanizam kako da ti mali biznisi plasiraju svoje proizvode na tržište s tim da zadruge imaju svoju vlastitu proizvodnju – navela je Bučan.

Austrijska razvojna agencija, po riječima savjetnika austrijskog ambasadora u BiH Wolfganga Thilla, u ovaj projekt uložila je 150.000 eura.

– Svjesni smo da postoje i druge zemlje koje ulažu mnogo veća sredstva u ekonomski razvoj BiH, međutim za nas je bilo važno da odaberemo jednu temu i da se na nju fokusiramo kako bismo uložili snažnije napore jer je ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost jedan od najvećih prioriteta austrijske razvojne politike – dodao je Thill.

CARE-ova višegodišnja podrška prvoj ženskoj zadruzi „Žena“ iz Kravice kod Bratunca doprinjela je njenoj prepoznatljivosti kao modela i primjera održivog biznisa za žene u državi i regionu. Uspjeh te zadruge inicirao je partnerske organizacije „Bolja budućnost“ iz Tuzle i „Lara“ Bijeljina da pokrenu svoje zadruge kao vid socijalnog poduzetništva usmjernog na direktnu pomoć svojim korisnicama.

Primarni posao zadruge „Žena“ jeste sadnja i prodaja malina, usluge keteringa i pružanje ekonomske podrške ženama da pokrenu sopstvene male biznise. Iako sučene sa brojnim poteškoćama razvoja biznisa i plasmana proizvoda, one imaju ambiciozne planove koji obuhvataju uspostvaljanje proizvodnje džemova i sokova od maline, nabavku mehanizacije, povećanje broja kooperantica i dr.

Nešto više od godinu dana je prošlo od početka rada prve romske ženske zadruge „Bolja budućnost“ Tuzla čiji direktor Mirsad Bajramović kaže da u zadruzi zapravo nema direktora i da svi moraju raditi.

– A posla je jako puno. Zemljište koje je zadruga dobila na korištenje u Tuzli bilo je zaupšteno, te je moralo biti raskrćeno i kultivirano, plastenici su trebali biti postavljeni i zasađeno povrće – kazao je Bajramović.

Trenutno zadruga ima četiri uposlene osobe, dva muškarca i dvije žene, a sutra kod njih, kako je dodao Bajramović, počinje raditi još jedna žena. Zadruga ima 400 kvadrata pod plasteničkom proizvodnjom (paradajz, paprika, krastavac), počinje i sadnja kornišona, a na otvorenom su zasadili krompir, grah i luk.

Korisnica granta Ekonomsko osnaživanje žena koji je provela Fondacija Lara u saradnji sa CARE International i direktorica Ženske zadruge u Bijeljini Svetlana Rašević Sarić je kazala da je njihova osnovna djelatnost usluge čišćenja stambenih i poslovnih prostorija, a trenutno imaju sedam stalnih kooperanata.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga