NE MRŽNJI u Vitezu

Vitez  je danas bio domaćin regionalnog sastanka predstavnika koalicija za borbu protiv mržnje koji je organizirala OSCE Misija u  BiH na čelu sa terenskom kancelarijom u Travniku.

Na samom početku sastanka, obratio se domaćin i  načelnik općine Vitez gospodin Tomislav Bošnjak-Matić sa riječima dobrodošlice u ime svih vitežana.  Članovi koalicija za borbu protiv mržnje iz cijele BiH (31 koalicija) su kroz trening - radionicu razgovarali o različitosti,manipulaciji,stereotipu,predrasudama, komunikaciji (ekstremnoj,internoj,medijskoj), suradnji sa civilnim društvom, lokalnoj zajednici, organima vlasti na svim nivoima, o budućnosti i planiranjem raznoraznih aktivnosti za Dan tolerancije, koji se u svjetu zvanično obilježava 16. Novembra. Na pomenuti datum svaka od  koalicija u BiH kroz razne aktivnosti obilježava taj jako bitan dan.

Spomenka Gabrić, predstavnica koalicije za borbu protiv mržnje ‘’Razumijevanje’’ iz Viteza za portal UDAR kazala je, da je jako bitno da se mladi ljudi informišu i edukuju o bogatsvu različitosti, o slobodi govora, također i o govoru mržnje. Naša koalicija je udružila tri različite udruge; Udruženje ‘’Mladi Romi’’, Udruga građana ‘’Svjetlo’’ i KUD ‘’Vitez’’ te smo na taj način udružili Bošnjake, Katolike i Rome. Zajedno radimo, družimo se i borimo se protiv govora mržnje, diskriminacije i dr.

 

Upoznavanjem sa historijom općine Vitez,  Anto Zirdum, književnik iz Viteza je članove koalicije vodio na izvorište   ‘’Kremenik’’. 
Upriličena je i posjeta udruženju za djecu sa posebnim potrebama "Betanija" gdje su članovi i predstavnici svih koalicija razgovarali sa majkama djece toga udruženja.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga