KUD ‘’Romi’’ Vitez na desetoj, jubilarnoj smotri folklora

BZK ‘’Preporod’’ Vitez je i ove godine bio domaćin jednog od najvećih kulturno – zabavnih manifestacija na prostorima općine Vitez, koja je održana u subotu 19.08.2017. godine.

Ovog puta, deseta jubilarna smotra folklora okupila je preko 300 folkloraša koji su se mnogobrojnoj  publici u Vitezu predstavili sa razlizčitim igrama i običajima svih naroda i narodnosti iz cijele BiH.

Ono što je ponajviše privuklo pažnju svih posjetilaca ove  manifestacije, bilo je Romsko Kulturno umjetničko društvo ''Romi'' iz Viteza koji su ''zapalili'' publiku i atmosferu u viteškoj sportskoj dvorani doveli do usijanja. KUD ''Romi'' Vitez  nastalo je 1999. Godine na incijativu Adila Fafulovića, koreografa društva, čovjeka koji je zaslužan za sve uspjehe i aktivnosti ovog jedinog aktivnog Romskog kulturno umjetničkog društva na prostorima Srednjobosanskog kantona, a možda čak i cijele države BiH,istakao je  gospodin Fafulović.

U daljem razgovoru, gospodin Fafulović navodi kako im u posljednje vrijeme stiže sve više poziva na razne smotre folklora u cijeloj BiH, ali pozivi dolaze čak i iz Turske,Makedonije i drugih inozemnih država za koje ova  uspješna grupa mladih Roma na žalost nema financijskih sredstava.

Važno je napomenuti da su učesnici i velikih humanitarnih koncerata, kojih su u 2016. Godini imali preko dvadeset, a 2011. Godine su bili predstavnici BiH na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u Zagrebu.

 

Ovo društvo trenutno broji oko 30 aktivnih članova različitih uzrasta, i otvoreni su za sve nacije i sve generacije, što se moglo i vidjeti na viteškoj smotri folklora. Rade na očuvanju romske igre, plesa i romske tradicionalne nošnje. Također igraju i igre svih naroda i narodnosti u BiH i dobitnici su srebrene plakete općine Vitez za očuvanje romske kulture, tradicije i običaja.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga