Vitez: ‘’Mladi Romi’’ u akciji

U  Vitezu  je  održana trodnevna  radionica na temu ‘’Jačanje kapaciteta romskih organizacija Zapadnog Balkana’’,koju je organizovalo udruženje ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza na kojoj je učesvovalo 13 mladih Roma iz Tuzle,Visokog,Kaknja i Viteza. Radionicu je vodio Adem Ademi, kvalificirani edukator i predavač o EU fonodovima, pisanju projekata i jačanju kapaciteta nevladinih organizacija. U sklopu projekta ‘Roaming’’  održano je još pet radionica na pomenutu temu,  educiranju i informiranju mladih Roma o važnosti i načinu pisanja projektnih prijedloga prema europskim fondovima. U oktobru  se će se održati i završna konferencija projekta na kojoj će biti pokazani rezultati radionica.

 

-           Poslije trodnevne radionice o zagovaranju i jačanju kapaciteta romskih organizacija ,osjećam da su mladi Romi u BiH veoma socijalno i ekonomski isključeni, a to utječe negativno na njihov razvoj i razvoj njihovog kapaciteta da pruže pomoć u razvoju svoje zajednice. Potreba je jasna, drzavni sistem i nevladin sektor treba da otvore mogućnosti za povećanje kapaciteta mladih Roma. Formalno – srednja škola da bude obavezna, a Ministarstvo za obrazovanje da obezbjedi stipendije za visoko obrazovanie, dok mogućnosti od NVO sektora treba da ciljaju ka povećanju obrazovanih, sposobnih i  mladih Roma za liderstvo, politiku, zagovaranje i organiziranje zajednice. Mogu da se uzmu primjeri i iskustva iz Makedonije. Ima motivacije kod studenta, kojih je trenutno mali broj, ta motivacija treba da se ojača. Da bi bili spremni oni treba i kvalitetno da budu pripremljeni za ovakve izazove, kazao je za portal UDAR Adem Ademi.

Glavne ciljne grupe projekta su nevladine organizacije aktivne u ‘’SIMURGH’’ europskoj romskoj mreži, visoko kvalifikovanoj platformi za informisanje romskog nevladinog sektora, koja je uspostavljena s namjerom jačanja romskih organizacija i zagovaranja za povećanje mogućnosti zapošljavanja,  promocije inovativnih sveobuhvatnih alata za borbu protiv anticiganizma i poboljšanja liderskih praksi u romskim zajednicama.

-          Aldina Denić, predsjednica udruženja ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza kazala je kako je jako bitno da se mladi Romi neformalno educiraju i na taj način proširuju svoje kapacitete i znanja u pisanju projekata, a pogotovo kada su u pitanju EU fondovi. Za tri dana, koliko je trajala radionica  u Vitezu, a uz pomoć trenera i predstavnika ‘’Out Of The Box International’’ gospodina Adema Ademi uradili smo 80% projekta koji je namjenjen za neki od Europskih fondova.

 

 

Projekat ‘’Roaming’’ finansiran je od strane Erasmus plus programa Europske unije, i napravljen je sa ciljem razvoja kapaciteta  romskih organizacija Zapadnog Balkana. Projekat sprovodi Udruženje ‘’Mladi Romi’’ iz Crne Gore u partnerstvu  sa ‘’Out of the Box International’’ iz Belgije, ‘’Disutni Albania’’ iz Albanije, ‘’Asocijacija koordinatora za romska pitanja’’ iz  Srbije, ‘’Roma Versitas’’ iz Makedonije, ‘’Advancing together’’  Kosovo   i ‘’Mladi Romi’’ iz Viteza, Bosna i Hercegovina.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga