SEDMICA ZAŠTITE ZDRAVLJA ROMA/KINJA NA TUZLANSKOM KANTONU

Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u saradnji sa Ministarstvom zdravstvo TK organizuje akciju 

SEDMICA ZAŠTITE ZDRAVLJA ROMA/KINJA NA TUZLANSKOM KANTONU , 06-10.11.2017 GODINE.

 Prema podacima iz „Evidencije romskih potreba“ ( u daljem tekstu ERP te informacija koje su u procesu istraživanja  prikupljenje od samih romskih udruženja ali i institucija nadležnih za implementaciju Akcionog plana za Rome u oblasti stanovanja, zapošljavanja I zdravstvene zaštite , prvenstveno Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, može se zaključiti sljedeće:

-          Roma/kinja u Bosni i Hercegovini , prema realnim pokazateljima , ima oko 35.000.

-          Evidencijom ERP obuhvaćeno je 47,9%

-          Oko 30% pripadnika/ca romske nacionalne manjine obuhvaćene ERP-om nema zdravstveno osiguranje

-          Prema ERP 37,7% su djeca do 15 godina, što ukazuje pomanjakanje znanja roditelja o načinu  ostvarivanja zdravstve zaštite

Kako bi doprinjeli što kvalitetnijem očuvanju zdravlja Roma/kinja na Tuzlanskog kantonu, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla u saradnji sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona organizuje akciju “Sedmica zaštite zdravlja za Rome/kinje na TK” u trajanju od 06-10.11.2017 godine. tokom trajanja ove akcije svi Romi/kinje sa područja Tuzlanskog kantona mogu obaviti besplatne ljekarske preglede u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bez obzira da li su zdravstvenog osigurani ili ne.

 

U navedenoj akciji će učestvovati 8 domova zdravlja zdravlja na području Tuzlanskog kantona, i to: DZ Lukavac, DZ Gradačac, DZ Doboj istok, DZ Kalesija, DZ Banovići, DZ Srebrenik, DZ Gračanica i DZ Živinice.

 

 

Za sva dodatna pitanja stojimo Vam na rspolaganju putem telefona: 035 298 001 ili putem e-mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga