Uspješno okončana akcija čišćenja mezarja u MZ Kiseljak kod Tuzle

U mjesnoj zajednici Kiseljak koja je jedna od največih romskih zajednica na području Tuzlanskog kantona u kojoj živi 128 romskih porodica, organizovano je čiščenje zapuštenog romskog mezarja. Na području MZ Kiseljak nalazi se romsko mezarje koje je jako zapušteno,Hilmo Mujić mladi Rom ovom inicijativom ne samo da želi urediti romsko mezarje nego i podići svijest stanovnika o važnosti održavanja romskog mezarja.

Do sada najbrojnijoj akciji čišćenja priključio se i značajan broj mještana Kiseljak, tako da su za samo nekoliko dana uspjeli očistiti kompletno mezarje, ogradili i betonirali. Neki sugrađani koji nisu mogli fizički pomoći u radu, ili pak zbog drugih obaveza, svoj doprinos su dali na način da učesnike akcije čišćenja počaste hranom, slatkišima i osvježenjima.

Oko 40 volontera naporno su radili na čišćenju i uljepšavanju ove mjesne zajednice, jer je ovo jedan od načina da se utiče na promjenu mišljenja svih onih koji imaju negativno mišljenje o Romima.

Inicijativa je finansirana u sklopu projekta MLADI ROMI ZA PRAVA I INKLUZIJU koji je finansijski podržan od Evropske unije, a implementira ga CARE International na Balkanu u saradnji sa partnerskim organizacijama UŽR "Bolja budućnost" Grada Tuzla i UG Otaharin Bijeljina

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga