Alisa Manjgafić, nova nada za Rome i Romkinje u Bugojnu

Sredinom 2017. godine u Bugojnu je osnovano novo romsko udruženje, Centar za majke Đerdan. Predsjednica Udruženja je Alisa Manjgafić. Ona je supruga, majka troje djece. Alisa i njen suprug rade na pijaci i to im jej jedini izvor prihoda. Pored svih obaveza, Alisa je odlučila da kroz Udruženje pokuša da pomogne svojim sunarodnjacima. U nastavku vam donosimo zanimljivu priču o ovoj aktivistkinji iz Bugojna.

Šta je prethodilo osnivanju udruženja Centar za majke Đerdan?

-Udruženje je osnovano prije sedam mjeseci. Međutim, ja sam i ranije bila veoma aktivna i sudjelovala u brojni projektima. Konkretno na projektima stambenog zbrinjavanja Roma. Od 2013.godine, stambeno je zbrinuto 20 porodica. U okviru zgrada koje se planiraju graditi u ovoj godini, predviđen je i prostor za udruženje, gdje ćemo se okupljati i aktivno raditi na rješavanju problema i poboljšanju uslova života.

Kada si se odlučila za ovaj vid aktivizma?

-Uključila sam se slučajno, a mogu reći i da je to bila božija volja. Kroz moja poznanstva uposlenika u općini i poznavanje našeg predstavnika u mjesnoj zajednici gdje sam prije stanovala, prepoznata sam kao neko ko može predstavljati svoju zajednicu. U ulici gdje sam stanovala, živjelo je pet romskih porodica, ali moram reći da smo mi Romi pomalo stidni, ne po prirodi, nego mislim da je to dio našeg mentaliteta. Međutim, nismo svi isti, ja sam tu bila nekako najhrabrija. Vodila sam se svojom voljom i željom da pomognem prvo tim porodicama, a zatim sam se uključivala u aktivnosti naše Mjesne zajednice.

Kada si počela raditi na konkretnim projektima?

-Naša općina je dobila projekat za stambeno zbrinjavanje Roma 2013. godine. Predstavnici općine su me tada pozvali na sjednicu da čujem o kakvom projektu se radi i kakva prava Romi imaju. Tada su mi rekli da nemaju osobu koja bi prenosila Romima i Romkinjama u zajednici informacije i da im treba neko ko bi ih uputio, informisao, pomagao…. Nakon toga sam pokrenula akciju, sazvala sastanak gdje sam ispričala da postoji projekt stambenog zbrinjavanja i šta možemo dobiti od toga.
To se prije svega odnosilo na Rome koji su živjeli ili pod kirijom, ili su bili beskućnici.

Koja je tvoja uloga bila na tom projektu?

-Nakon sastanaka u zajednici, iz Općine su me pozvali da postanem članica Komisije za odabir porodica koje će dobiti stambene jedinice. Tada je useljeno ukupno  šest porodica u novu zgradu.

Nakon toga su vjerovatno počele i neke druge aktivnosti?

-Tada su tek i počele moje aktivnosti, jer je zgrada izgrađena izvan grada. Ispred zgrade se nalazilo smetlište na koje su mještani istresali svoje smeće. Imala sam ideju da mi stanari napišemo projekt da se ukloni to smetlište koje se nalazilo ispred naše zgrade i uspjeli smo u tome.

Smatraš li da je osnivanje udruženja dobar korak?

-Ranije je u Bugojnu postajalo udruženje “ILO”, ali je prestalo sa radom. Ideju su imali ljudi iz zajednice, ali i institucije u Bugojnu, Općina, OSCE i drugi. Tako da sam se odlučila na taj korak. U Bugojnu ima dosta mladih Roma i Romkinja koji žele da rade i da mi pomognu u aktivnostima.

Udruženje “Đerdan” je primljeno u članstvo ženske romske mreže “Uspjeh”. Šta to znaci za tvoj rad?

-Znači mi puno i jako sam sretna zbog toga. Članstvo u mreži mi omogućava da radim na sebi, da naučim puno korisnih stvari. Jer, kada se ja osnažim moći ću svoje znanje prenositi i na druge. Smatram da će kroz Žensku romsku mrežu moja rad postati vidljiv. I dosada sam radila puno dobrih stvari, ali niko nije čuo za to. Meni je prijem u Mrežu pokazatelj da radim dobre stvari, da sam na dobrom putu sto me dodatno motivise da se još vise trudim oko svega.

Koji su tvoji planovi za dalji rad udruženja?

-Meni je osnivanje udruženja ulilo dodatnu snagu i volju da pomažem svom narodu u Bugojnu. Želim da radom Udruženja poboljšamo pristup zdravstvenoj zaštiti, poboljšamo uslove školovanja, zapošljavanja i sve druge probleme koje budemo mogli riješiti.

Rekla si da ima dosta mladih koji žele da ti pomognu. Imaš li neku poruku za njih?

-Mladi moraju biti uporni u ostvarivanju svojih ciljeva. Ne treba da dozvole da ih neko sputava. Ono sto mislite da znate i možete da uradite, radite i usavršavajte se kako bi ostvarili svoje ciljeve i želje.

(portal-udar.net)

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga