Ulična akcija : Međunarodni dan borbe protiv rasizma

Dvadeset prvi (21.) mart se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv rasizma, dan koji su ustanovile Ujedinjene nacije 1966. godine. Ovim danom se obilježava sjećanje na događaje koji su se odigrali 21. mart 1960. kada je, u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 ljudi koji su mirno protestovali protiv zakona aparthejda o ispravama. “Borba protiv rasizma svuda, svaki dan, čitave godine“,

U historiji rasizam je imao i institucionalnu formu, nastajao je u miješanim sredinama gdje je sprovođena rasna segregacija i rasna diskriminacija. Najpoznatiji su primjeri neki od dijelova SAD i Južna Afrika.


U borbi protiv rasizma uključeni su mnogi pokreti, organizacije, pojedinci, pa su se vremenom razvile i političke orijentacije suprotne rasizmu. Liga naroda je jedna od međunarodnih organizacija koja se bavi mnogim gorućim pitanjima društva, a bila je i prva organizacija koja je predložila program za eliminisanje rasizma.
U modernom društvu rasizam se smatra nespojivim sa načelima liberalne demokratije. Zbog toga je institucionalni rasizam gotovo potpuno odbačen, ali to ne znači da rasistička vjerovanja još uvijek nisu prisutna u svijetu. Zato se svake godine podsjećamo da svako ljudsko biće treba i mora da živi “u zemlji gdje će ljudima da se sudi ne na osnovu boje kože, već na osnovu njihovog karaktera“.

Ove godine se u sklopu regionalnog projekta "Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na Zapadnom Balkanu II" koji podržava Austrijska razvojna agencija kroz CARE International Balkans pridružujemo se i regionalnoj kampanji mjesec ženskog romskog aktivizma "I prava Romkinja su ljudska prava" .S tim u vezi danas smo u Tuzli na Korzu (Kod Gradske apoteke) organizovali uličnu akciju simbolično na Međunarodni dan borbe protiv rasizma

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga