Parlament Federacije BiH: Prijem kod potpredsjedavajuće Švancer: "Povećati vidljivost Romkinja"

U sklopu regionalne kampanje Mjesec ženskog romskog aktivizma „I prava Romkinja su ljudska prava“ koja se implementira u sklopu regionalnog projekta „Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu II“ finansijski podržanom od Austrijske razvojne agencije kroz CARE International, Balkan predstavnice ženskih romskih organizacija: Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Grada Tuzla, Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“, Visoko, Udruženje Romkinja „Đerdan“ Bugojno te direktorica CARE International Balkans imale su prijem kod potpredsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Vesne Švancer.

Razgovor između gđe Švancer  i predstavnica ženskih romskih organizacija tretirao je temu vidljivosti Romkinja, odnosno postizanja bolje vidljivosti i zapaženosti Romkinja, s obzirom da je njihov trenutni status na margini društva.

Potpredsjedavajuća Zastupničkog doma PFBiH, Vesna Švancer, ponudila je nesebičnu pomoć pri rješavanju njihovih kompleksnih problema kako bi njihova društvena aktivnost bila zapaženija. Razgovarale su i o svim ostalim problemima iz oblasti obrazovanja, zdravstva i drugim problemima koji pogađaju ovu populaciju.

Zajednički su dogovorile Tematsku sjednicu na kojoj će se žene Romkinje predstaviti kao jednako aktivne u društvenoj zajednici kojoj pripadaju, dokazujući svoje znanje, sposobnosti, svu vrijednost i na taj način razbiti predrasude  koje prate žene romske populacije. Njihov status u društvu treba podići i putem zapošljavanja i na taj način riješiti jedan od mnogobrojnih problema.

Potpredsjedavajuća, Vesna Švancer, zahvalila se aktivistkinjama na posjeti u kojoj su iskreno iznijele probleme koji tište žene Romkinje u nadi da će zajedničkim naporima pokušati iznaći rješenja postojećih problema.

Ženska romska mreža USPJEH © 2018 | Designed by Web Studio NESA

Pretraga